Başarı için maddi destek şart

26 Nisan 2010 Pazartesi


Engelli Basketbol'a girmesi için ön ayak olduğumuz rakibimiz Galatasaray'ın dünya çapında kazandıkları başarılardan sonra yol gösterdiğimiz takımın başarı açısından arkasında kalmak hepimizin kafasında soru işaretleri yarattı. Ekim ayından beri yazdığım Serencebey Gazetesi'nin 46. sayısında buna cevap aradık. Takım Genel Menajeri Erdem Göksel'e sordum, kendisi sabırla cevapladı.

-------------------------------------------------------------------------------------

Her sezona şampiyonluğun en büyük adayı olarak başlayan BJK Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, engelli sporcuların vitrini konumunda. Takım Genel Menajeri görevinde bulunan Erdem Göksel, Beşiktaş markasının içinde yeni bir marka oluşturduklarını belirtiyor.

İlklerin kulübü Beşiktaş, Tekerlekli Sandalye Basketbolu konusunda da bu konuda öncü durumda. Takımın genel menajeri engelli sporu hakkında Türkiye’deki en deneyimli kişilerden birisi olan Erdem Göksel. Eski engelli sporcusu olan Erdem Bey, Türkiye'de kurulan ilk engelli spor kulübü Sakatlar Kulübü'nün kurucusu ve uzun dönem yöneticiliğini yapmış birisi. Aynı zamanda engelli branşının Beşiktaş'ta kurulmasını sağlayan Erdem Göksel, Serdar Bilgili döneminde kurulan bu branşın yurtdışında daha profesyonel yapıldığını ve Beşiktaş'ın hak ettiği başarıları kazanması için bir markalar topluluğu oluşturularak sponsor desteğinin sağlanması gerektiğini belirtiyor. Geleceğe daha umutla bakan menajer Erdem Göksel, Necip Sever'in önderliğinde kurulan komitenin yeni bir heyecan yarattığını ve sorunları zamanla çözeceklerine inandığını söylüyor. Camia içinde en büyük desteği UNİBJK eski başkanı Eren Güçarslan ve Revna Demirören'den aldıklarını söyleyen Erdem Göksel, kendilerini verdiği plaketle onurlandırdı.

Maddi problemler en büyük engel
Beşiktaş Tekerlekli Basketbol Takımı'nın en büyük sıkıntısı maddi konular. Ulaşımdan malzeme desteğine kadar ihtiyaçları olan bu branş için yapılması planlanan her şeyin önüne ilk önce maddiyat konusu çıkıyor. Bu konuya çözüm getirecek en önemli konu ise sponsor desteğinin sağlanması. Galatasaray takımı ile Beşiktaş'ın ortak sponsorlarının Galatasaray Tekerlekli Sandalye Takımı'na sponsor desteği sağlarken Beşiktaş'a aynı desteği vermediğine dikkat çeken Erdem Göksel “Sponsorun gelmemesinin nedeni sportif başarısızlık değildir. En az Galatasaray ismi kadar Beşiktaş ismi de bu dalda Avrupa'da ün sahibidir. Hatta geçmiş dönemlerde burada bir Şampiyonlar Ligi finalleri düzenledik. Bu şampiyonayla ilgili bütün kurumlar buradaki etkinliğe hayran kaldılar. Israrla bizden yeni bir şampiyona düzenlememizi istiyorlar ve biz o düzenlediğimiz şampiyonada üçüncü olduk. Beşiktaş'ın çok ciddi bir kredisi vardır Avrupa'da, onun için sorun, sponsorluk ile ilgili departmanların arasındaki kopukluktan yaşanıyor.'' diyor.

Camia engelli branşı üzerinde birleşmeli...
Bütün camiada Beşiktaş Tekerlekli Sandalye Takımı'na yardım etme isteği mevcut. Ancak yaşanan kişisel problemler bu isteğin önüne geçiyor. Bu branşa sağlanacak destek için kişiler veya derneklerin camiaya önderlik yapması gerekmekte. Bugüne kadar en büyük desteği Üniversiteli Beşiktaşlılar'ın verdiğini ve yeni dönemle beraber Siyah-Beyaz Derneği'nin desteğini de görmeye başladıklarını ve bunun kendilerine yeni bir heyecan kattığını belirten Erdem Göksel sözlerine ''Zaten Beşiktaş camiası böyle bir konuda birleşemezse başka hiç bir konuda birleşemez. Çünkü engellilerin desteklenmesi masum ve doğru bir destektir. Biz hiç kimseyi birbirinden ayırmadan seviyoruz, onlar da hiçbir çıkar gözetmeden bizim için birleşmeliler.” şeklinde devam ediyor.

Uzun vadeli planlarda “Altyapı” konusu var
Beşiktaş'ta engelli branşına yönelik yapılan planlar içerisinde takıma bir altyapı kazandırma düşüncesi var. Ancak bunun gerçekleşmesi için de en büyük engel maddi yetersizlik. Altyapı kurulduğu takdirde gerekecek malzeme ve ulaşım ihtiyacı kulübe ekstra bir maliyet oluşturuyor. Erdem Bey'e göre oluşturulacak bir altyapı uzun vadeli başarıların anahtarı olabilir ve binlerce engelliye sosyal yaşamın kapılarını açabilirsiniz. İdeal bir altyapı oluşturmak için kulüplerin, ilçe ve il belediyeleri ile özel protokoller yapılmalı, örneğin; Beşiktaş Belediyesi, Beşiktaş Kulübü ile ortak çalışma yaparak engellilere spor yapma olanağı sunmalıdır.

Yaşanan düşüşün nedeni sadece kadro yapısı değil
Üç büyükler içinde bu branşın öncüsü durumunda olan Beşiktaş, son zamanlarda rakiplerinin gerisinde kalıyor. Galatasaray'a örnek olmasına rağmen, rakibi 1.lige çıktıktan sonra sürekli ligde arkasında yer alıyor. Son zamanlarda bu branşa Galatasaray, Saran Anadolu ve Cadbury'nin ciddi yatırımları var. Cadbury ve Galatasaray kadrosunu yabancı oyuncular ile güçlendirirken, Saran Anadolu kaliteli Türk oyuncuları kadrosunda topladı. Ancak bu yatırımların yanında ligde takımları etkileyen başka faktörlerin olduğunu belirten Erdem Göksel “Federasyonlarımızda bulunan lobi eksikliği mevcut, bizim oraya gidecek temsilcilerde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Galatasaray federasyon tarafında ciddi şekilde kollanıyor ve tarafsızlıklarını koruyamıyorlar. Duyulan bu sıkıntı federasyon yetkililerine de iletildi. Sadece Galatasaray ile mücadele edilmiyor bu dalda. 3 yıl önce kulübün üst düzey yöneticileri, Milli Takım antrenörünün Galatasaray'ın başına geçmemesi gerektiğini iletti. Hala aynı kişi bu iki görevi yürütmekte ve bu makam çok rahat kullanılıyor. En basiti Milli Takıma giden oyuncunun malzemeleri üstüne zimmetleniyor. Bunun içinde Milli Takım'da yer alan her Galatasaray oyuncusu Milli Takım'ın sandalyelerini kullanabiliyor. Bu kullanılan sandalyelerde ciddi rakamlara alınıyor ve performansta etki yaratabiliyor.” diyor.

Titizlikle çalışıp, yabancı oyuncu takviyesi yapılmalı
Yabancı oyuncunun takımlara ciddi katkısı var. Ancak takıma bu yönde takviye yapılırken çok titiz ve dikkatli şekilde çalışarak yapılmalı. Erdem Göksel'e göre imkânlara sahipseniz takımınıza bu katkıyı yapmanız gerekmektedir. Çünkü Beşiktaş Kulübü'nün rakiplerinin gerisinde kalma gibi bir lüksü yok ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı sadece sosyal sorumluluk projesi değil, aynı zamanda Beşiktaş'ın mücadeleci ruhunun da yansımadır. Sözlerine “Bir gerçek var ki; bizim antrenörümüzde dahil hiçbir antrenör bir engelli sporcuya sandalye kullanımını ve top sürmesini iyi derecede öğretemiyor. Ancak dışarıdan gelen oyuncu çok rahat bu konuları aktarabilir. Yerli oyuncunun performansını arttırabiliyor da, tamamen bitirebiliyor da. Yönetici olarak bunun dengesini iyi ayarlamak gerek, aynı değerleri vermek gerek” şeklinde devam eden Erdem Bey için başarının sırrı sadece yabancı oyuncu transferi değil. Bu adımların kısa vadeli başarılar getireceğini, kalıcı başarıların kurulacak altyapı ve donanımlı kondisyon salonlarında yetişecek oyuncuların getireceğini önemle belirtiyor.

Gösterilen desteklere teşekkür edildi
Camiada engelli branşına verilen destekte ön plana çıkan UNİBJK Eski Başkanı Eren Güçarslan ve Revna Demirören'e teşekkür plaketi verildi. UNİBJK'ye karşı çok büyük sevgilerinin olduğunu ve onların taraftardan daha ziyade koltuk değnekleri, vücutlarının bir parçası olduğunu ve engellerini ortadan kaldırdıklarını söylüyor. Bu sevgiye karşılık vermek istediklerini ancak ellerinde imkânları olmadığından bu sevgiye daha karşılık veremediklerini söyleyen Erdem Göksel “Revna Hanım'ın da kamuoyunun bilmediği bize yaptığı çok yardımlar var. Revna Hanım'ın engelli maçına geldiği günden beri bu spora odaklanılmaya başlandı. Revna Hanım'dan tek bir beklentimiz var. Onun engelliler için kurulan bir kurula öncülük yapmasını istiyoruz.” diyor.

Gösterdiği katkıdan dolayı plaket ile onurlandırılan Eren Güçarslan “Erdem Bey ilk aradığında düşünmelerinin yeterli olduğunu ilettim. Biz Beşiktaş için yapmamız gerekeni yaptık. Çünkü sahada Beşiktaş'ın arması mücadele ediyor. Aynı desteği hentbol, voleybol branşlarına da göstermeye çalışıyoruz. Yeni kurulmasına rağmen plaj voleybolu maçına bile gittik. Ancak Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın bizim için ayrı bir yeri var. Nasıl ki iyi günlerinde yanlarındaysak, yenilgi aldıklarında da yanlarında olduk. Zamanında biz buraya gelirken çağırdığımız arkadaşlar “Herkese fark atıyoruz, hiç zevkli olmuyor'' diyerek gelmiyorlardı. Şimdi artık işler değişti. Artık bu ligde Galatasaray, Cadbury, Saran Anadolu var. Desteğin daha fazla gösterilmesi gereken zamandayız. Dün 5 kişiysek, bugün tribünde 20 kişi olmalıyız. Gündoğdu'yu tribünlerde söylemekle bitmiyor iş. Onun her mısrasındaki anlatılanları haklı çıkartmak için destek verilmelidir. Ayrıca yönetimsel olarak konuşmak gerekirse; ben bir taraftar olarak yöneticinin neler yaptığını bilemem. Çünkü o kulübün içinde değilim, dışarıdan gözlemlerim. Benim için önemli olan sorumlu yöneticinin o maçta tribündeki yerini almasıdır. Ben geliyorsam, sorumlu olan yönetici de protokol tribününde yerini almalı. Kalkıp deplasmanda futbol takımının peşinden gitmemelidir. Sahadaki oyuncu arkasına dönüp baktığında seyirci arar. Ben bu görevimi yapıyorsam eğer, ben de protokol tribününde yönetici ararım. Maddi olarak her şeyi yapabilirler ama manevi tarafını da unutmamaları gerekir. Özellikle bu branşta bu daha çok ön plana çıkıyor” dedi.

Olumlu sinyaller var
Beşiktaş Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı için geleceğe yönelik olumlu çalışmalar yapılıyor. Şube sorumlusu Necip Sever önderliğinde kurulan komite içinde Tekerlekli Sandalye, Voleybol, Satranç ve Jimnastik şubeleri bulunuyor. Bu branşlar için projeler geliştirmekte ve uygulama çabası içindeler. Engelli oyuncularımız içinse ilk icraat yapılmış durumda. Sporcularımızın fiziki olarak güçlenebilmesi için çok yararlı olan bir kondisyon aleti Amerika'dan getirilerek Tekerlekli Sandalye şubesine hediye edildi. Komitenin ilk hedefleri arasına malzeme desteği, salon iyileştirme çalışmaları ve oyunculara manevi olarak destek vermek bulunuyor.

Erhan Altıntaş-Serencebey Gazetesi/sayı 46

1 yorum:

asidiktesir dedi ki...

iki röportajı da baştan sona okudum. çok güzel yazmışsın sormuşsun değerlendirmelerini de aktarmışsın. gayet zengin içeriğe sahip güzel ve değerli röportajlar olmuş.
ellerine sağlık...
diğer branşların sporcuları ve yöneticileriyle de yapacağın röportajları sabırsızlıkla bekliyorum.